Zapadni kolodvor: Ulaz u Donji grad

zapadni kolodvor2

Nalazi se u zapadnom rubu središnjeg gradskog prostora Zagreba na lokaciji koja spaja Donji grad, Gornji grad, Črnomerec i sjeverni dio Trešnjevke, a obuhvaća područje od Trga Francuske Republike i Zapadnog željezničkog kolodvora do Magazinske ulice i Doma Sportova. U bližem okruženju smješteni su: Park dr. Franje Tuđmana, gradska knjižnica Vladimira Nazora, Teatar Exit, Dom športova, KBC Sestre Milosrdnice i crkva sv. Blaža. U obuhvatu su željeznički kolodvor, tramvajsko okretište Zapadni kolodvor, sekundarni autobusni terminal Reljkovićeva s 3 linije i autobusna postaja Zapadni kolodvor. Gradski značaj ogleda se u važnosti uređenja novog društvenog središta za stanovnike Črnomerca, „Keglića“, zapadnih dijelova Donjega grada, kao i sjevernih dijelova Trešnjevke, što može doprinijeti razvoju grada u područjima uz željeznicu smještenim zapadnim dijelovima Zagreba.

Predlaže se poboljšanje pješačkog povezivanja sjevernih i južnih područja oko željeznice i Zapadnog željezničkog kolodvora, kao i bolje pješačko povezivanje u smjeru ulice Prilaz Gjure Deželića i Ulice Grada Mainza. Predlaže se uređenje i oblikovanje javnih gradskih površina oko Zapadnog željezničkog kolodvora. Istraživanje građana ukazalo je na mogućnost uređenja biciklističke magistrale od Ulice baruna Filipovića, preko Zapadnog kolodvora, do Hrvatskog narodnog kazališta.

/Users/majasurjak/Desktop/daz/zagreb za mene/tekst/cetvrtak/fwzz

2 Komentari na “Zapadni kolodvor: Ulaz u Donji grad

  1. Marko on 11. srpnja 2015. at 20:55 kaže:

    Dodatno: ako ova akcija upali, vratiti će se tramvajska stanica ispred ulaza u Zapadni kolodvor (nedavno maknuta zbog šatro-ušteda), te se može uspostaviti prijeko potrebna stanica autobusa na sâmom domu sportova (sjeverno, na Magazinskoj), te na taj način revitalizirati Dom sportova kao sportsko-kulturni centar Trešnjevke sjever i Donjeg grada i ispraviti povijesnu nepravdu nanešenu ovom dijelu grada zbog loše prometno-pješačke povezanosti sa ostatkom grada !

  2. Marko on 11. srpnja 2015. at 20:06 kaže:

    Ovo je najesencijalnija potreba čitave Trešnjevke sjever jer se napokon spajaju sjever (Ilica) i jug (Dom sportova) na uljuđeni način, a ne kao do sada preko željezničke rampe koja se nikada ne podiže, te pješaci GENERACIJAMA prelaze ispod rampe ….

    Napokon !

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *