Susedgrad: Život uz zapadna vrata grada

Susedgrad: Život uz zapadna vrata grada

susedgrad

Susedgrad se nalazi u rubnom zapadnom dijelu Podsuseda u području oko Aleje Bologne koje obuhvaća Samoborsku cestu, Podsusedski trg i Podsusedsku aleju, dvorac Susedgrad i Savu. U bližem okruženju smješteni su: Knjižnica Podsused, športska dvorana Sutinska vrela, crkva Sv. Ivan Bosco, nogometno igralište, Osnovna škola bana Josipa Jelačića, zaštićeno kulturno dobro Stari grad Susedgrad s perivojem. U obuhvatu su sekundarni autobusni terminal Podsusedski most s 3 linije i Aleja Bologne kojom prolaze 3 autobusne linije. Podsused je povezan s Črnomercem s dvije autobusne linije, tu se nalazi i željezničko stajalište Podsused s linijama gradskog i prigradskog željezničkog prometa. Planirana je izgradnja nove trase željezničke pruge i uspostavljanje pješačke zone. Gradski značaj proizlazi iz mogućnosti uređenja društvenog središta za stambeno naselje Podsused koji povezuje okolna područja uz Savu s obroncima Medvednice, i doprinosi razvoju Zagreba duž Aleje Bolonje prema zapadu. Predlaže se poboljšavanje kvalitete pješačkog povezivanja područja koje obuhvaća Samoborsku cestu, željezničku prugu, Podsusedski most, Aleju Bologne, stambeno naselje Podsused i grad Susedgrad sa šumskim predjelima brežuljaka Medvednice, potokom Sutinska vrela i dolinom rijeke Save.

Predlaže se uređenje javnih gradskih površina za trgove, parkove, rekreaciju, kao i oblikovanje zapadnog ulaza u grad Zagreb. Stanovnici upućuju na potrebu za uređenjem okoliša dvorca Susedgrad kao i za uređenjem trga naselja Podsused. Građani ističu važnost trase nekadašnje uskotračne željezničke pruge vlaka Samoborčeka koju je moguće urediti kao kvalitetnu pješačko biciklističku stazu koja povezuje stambena naselja zapadnog dijela grada od centra Zagreba do Samobora. Kod Podsuseda je biciklističku trasu moguće produžiti i u smjeru Zaprešića.

/Users/majasurjak/Desktop/daz/zagreb za mene/tekst/cetvrtak/fwzz

7 Komentari na “Susedgrad: Život uz zapadna vrata grada

 1. Treba srušiti ono ruglo od cementare i izgraditi bilo što, samo da nije još jedan prokleti šoping centar

  • Iskreno, bolje i šoping centar od cementare. Ne samo da je ruglo nego je i jako opasno. Bojim se i pomisliti da se tamo klinci igraju, istražuju..

 2. Nekada poznato kupalište u Podsusedu na Savi obraslo je šikarom; postalo je divlje odlagalište krupnog otpada i carstvo štakora. Tamo na žalost treniraju naša djeca nogomet . Sve naše molbe za sanaciju terena uzaludne su. 80 djece 4 puta tjedno trenira s punim žarom na često poplavljenom igralištu, skoro bez rasvjete, sa svlačionama gdje se urušava krov. Molimo Vas za pomoć, uvrstite nas u 17 lokacija, mi djeca i roditelji Podsuseda, zapadnih vrata grada Zagreba.

 3. davor on 29. srpnja 2015. at 18:38 kaže:

  trebalo bi urbanizirati Posusedsko dolje tu je naime jako lijepa priroda ali nažalost dio je zaboravljen od grada zagreba

 4. Komentari s javnih izlaganja - Susedgrad 09.07.2015. on 16. srpnja 2015. at 13:05 kaže:

  Revitalizirati i konzervirati stari grad Susedgrad. Zbog ruševnosti pristupiti obnovi čim prije. Podeste staviti i funkciju održavanja kulturnih manifestacija (koncerti, glazbene večeri). Postojeću kuću obnoviti i otvoriti ugostiteljski objekt, suvenirnicu. Sve osvijetliti odgovornom rasvjetom. Sve povezati s centrom Podsused.

 5. Komentari s javnih izlaganja - Susedgrad 09.07.2015. on 16. srpnja 2015. at 12:55 kaže:

  Ulaz kroz zapadna vrata grada trebao bi svakako biti protočniji.

 6. Zrinka Virkes on 8. srpnja 2015. at 21:43 kaže:

  Zivim u Podsusedu 46 g bilo bi divno da se bar dio projekata nekad davno obecanih provedu da ovaj predivan dio Zagreba ponovno ozivi!!
  Znam da samo malo fali!!:))
  Ovaj dio Zagreba je predivan ali zaista zapusten!!!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *