Savica jezera: Što bliže netaknutoj prirodi

savica jezera

Nalazi se u rubnom dijelu Peščenice uz istočni dio Novog Zagreba, u prostoru od Radničke ceste do rijeke Save, a sjeverno od odlagališta Jakuševac. U bližem okruženju smješteni su: stambena naselja Savica Šanci i Borovje, Toplana, gospodarska zona oko Radničke ceste, dok se s južne strane rijeke Save nalaze odlagalište otpada i sajmište Jakuševac, kao i stambena naselja Zapruđe, Utrine, Travno, Dugave i Hrelić. Obuhvat nije stambeno područje zbog čega nije u sustavu javnog gradskog prijevoza grada Zagreba. Kroz područje je planirana izgradnja trase nove gradske avenije koja povezuje sjeverni i južni dio Zagreba. Gradski značaj nastaje jer je područje jezera uz Savu naglašenih izvornih prirodnih obilježja visoke razine bioraznolikosti, a koje je značajno kao ornitološki rezervat i zaštićeni krajobraz.

Predlaže se bolje pješačko povezivanje područja jezera s rijekom Savom, i stambenim naseljima Savica Šanci i Borovje, kao i uređenje javnih gradskih površina za rekreaciju i druženje. Građani ističu značaj ornitološkog rezervata i izvora pitke vode na jezerima Savica kao i na mogućnost uređenja kvalitetne rekreativne zona u sačuvanom prirodnom okolišu nedaleko od centra Zagreba.

/Users/majasurjak/Desktop/daz/zagreb za mene/tekst/cetvrtak/fwzz

Komentari na “Savica jezera: Što bliže netaknutoj prirodi

 1. Miljenka Pračinec on 7. ožujka 2016. at 14:10 kaže:

  Poštovani,

  ako su moja pitanja na pravome mjestu,molim vas da mi odgovorite,a ako nisu,onda mi preporučite koga da pitam.

  Radi se o tome da ja i moji prijatelji želimo u travnju ili u svibnju posjetiti jezero Savica. Sad,pošto nikad nismo ni primirisali tom dijelu Zagreba,zanima nas nekoliko stvari:1. Koje drveće raste tamo? Jer nas ima koji smo alergični na pelud.
  2.Ima li otrovnih životinja? Misli se na paukove i zmije.
  3.Ima li tamo živog pijeska i živog blata?
  4.Smije li se kupati u ijednom jezeru i u kojem?

  Koliko god vam se pitanja čine blesava,nama su važna.

  Hvala.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *