Potok Vrapčak: Novi ulaz na Medvednicu

vrapcak

Nalazi se u sjevernom dijelu Zagreba u predjelu Vrapča uz granice prema Parku prirode Medvednica i obuhvaća područje oko potoka Vrapčak uz Vrapčansku ulicu, od Doma zdravlja Gornje Vrapče do Streljane Vrapčanski potok. U bližem okruženju smješteni su: Dom zdravlja Gornje Vrapče, Mjesni odbor Gornje Vrapče, Lovački dom Fazan, i Streljana Vrapčanski potok. U obuhvatu je zadnja postaja autobusne linije koja povezuje Gornje Vrapče s Črnomercom. Gradski značaj prepoznaje se u važnosti stvaranja novih pješačkih staza uzduž gradskih potoka od Medvednice do Save koje mogu koristiti stanovnici okolnih stambenih naselja, kao i u potrebi za oblikovanjem ulaza u park prirode Medvednica.

Predlaže se pješačko povezivanje Gornjeg Vrapča i Parka prirode Medvednica uređenjem javnih gradskih površina uz potok Vrapčak za šetalište, rekreaciju i druženje stanovnika stambenih naselja u okruženju, kao i oblikovanje ulaza u Park prirode Medvednica. Građani ukazuju na važnost aktivacije prostora uz potok Vrapčak koji obiluje izvorima i spomenicima, tako da se urede pješačko rekreacijski putevi i prostori za školu u prirodi.

/Users/majasurjak/Desktop/daz/zagreb za mene/tekst/cetvrtak/fwzz

3 Komentari na “Potok Vrapčak: Novi ulaz na Medvednicu

 1. Komentari s javnih izlaganja - Susedgrad 09.07.2015. on 16. srpnja 2015. at 13:06 kaže:

  Povezati obronke Medvednice sa urbanim dijelom Gajnica šetnicama i planinarskom stazom do Ponikvi, planinarskog doma Glavica te špilje Veternica. Posebno obilježiti stare objekte ( stari mlin, imanje grofa Jankovića)

 2. Komentari s javnih izlaganja - Susedgrad 09.07.2015. on 16. srpnja 2015. at 13:02 kaže:

  U Gornjem Vrapču je ulaz u Park prirode “Medvednica”, na samom ulazu nalazi se (tj. u krugu 2-3 km) oko 10 izvora pitke vode, tu su i spomenici koji su dizani u spomen žrtvama raznih ratova; znači osim rekreacije idealno bi bilo povezati te izvore , zaštititi ih, napraviti staze – šetnice i povezati ih s trenutno zapuštenim spomenicima i sve zaokružiti u priču izletišta koje bi imalo kulturno-ekološko-sportski naglasak.
  Prilika je to da Zagreb i njegovi učenici dobiju izletište kakvo i zaslužuju, a Vrapčani bi na taj način sigurno ostvarili gospodarski napredak jer se otvara prostor za ugostitelje, obrtnike i razne druge djelatnosti.
  Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kao i kulture bi sigurno podržali ovakav projekt, jer sam već i razgovarao s nekim ljudima iz tih ministarstava.
  Vijećnik MO Vrapče Centar

 3. Dario Barbarić on 14. srpnja 2015. at 12:42 kaže:

  Ako se priča o “novom ulazu na Medvednicu” pod OBAVEZNO bi trebalo omogučiti i prolaz kroz streljanu “Vrapčanski Potok” ako ne konstantno barem kroz vikend. Kanjon Vrapčanskog potoka je među najljepšima sa ove strane Medvednice. Također bi omogučilo jednostavniji i lakši – ulaz na Medvednicu – za sve stanovnike grada Zagreba , pogotovo ovog dijela grada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *