Lanište – Remetinec: Zeleno srce kvarta

lanište

Lanište – Remetinec: Zeleno srce kvarta

Nalazi se u rubnom zapadnom dijelu Novog Zagreba uz spoj s južnim dijelom Trešnjevke, od Remetinečke ceste do rijeke Save, u području stambenih naselja Lanište i Remetinečki gaj. U bližem okruženju smješteni su: Centar za kulturu Novi Zagreb, crkva Blažene Djevice Marije Majke Božje, Arena Zagreb, Trgovački sklop Arena centar, južno od željeznice uz remetinečku cestu nalazi se Zatvor Remetinec, a sjeverno od Jadranske avenije nalazi se rijeka Sava uz koju je s nasuprotne strane smješten ŠRC Jarun i Športski park Mladost.U obuhvatu su glavna gradska avenija kojom prolazi autobusna linija do Savskog mosta, zadnje postaje autobusnih linija prema Glavnom kolodvoru i prema Žitnjaku, kao i željeznička postaja Remetinec. Gradski značaj ogleda se u potrebi uređenja društvenog središta za stanovnike stambenih naselja Lanište i Remetinečki gaj, što može dati doprinos usmjerenju razvoja Zagreba prema zapadnim rubovima grada.

Predlaže se pješačko povezivanje Remetinečkog gaja, Laništa i Save, uz uređenje javnih gradskih površina za trgove, parkove, okupljališta i rekreaciju. Stanari ukazuju na značajne slobodne neuređene površina između Ulice Ive Robića i Remetinečke ceste i mogućnost njihovog uređenja u javni park Laništa.

/Users/majasurjak/Desktop/daz/zagreb za mene/tekst/cetvrtak/fwzz

4 Komentari na “Lanište – Remetinec: Zeleno srce kvarta

 1. Anamarija on 21. srpnja 2015. at 15:55 kaže:

  Jaruščica je mladi kvart s puno potencijala.Zelenih površina premalo, betona previše.Most prema Jarunu omogucio bi stanovnicima Jaruščice, Laništa,Remetinca , Botinca i ostalih naselja brz pristup sportskim aktivnostima koje nudi Jarun.Da ne pričamo o uređenju sveučilišnog rugla od nekadašnje nikad ne završene bolnice.

 2. Aleksandra on 21. srpnja 2015. at 14:39 kaže:

  Jedna sam od stanara koji su najduže na Laništu tj. koji su bili prvi stanovnici kvarta (od 1990.). Tih četvrt stoljeća vremena i uplaćenih prireza, komunalnih naknada i sl. nije bilo dovoljno gradu da se uredi ulica ispred moje zgrade (Lanište 16-16c). Sve okolne ulice imaju drvorede osim naše iako je u prvobitnome detaljnom urbanističkom planu ( u vrijeme kada smo uselili kupivši stanove) to bilo ucrtano. Ali očito su političko-građevinske mafije bile jače od zakona. Prema tlocrtnoj slici na ovoj stranici vidim da je naša ulica u ružičastoj zoni. Da li to znači da će biti uređena prije nego li umrem?!

 3. Komentari s javnih izlaganja - Zaprude 15.07.215. on 20. srpnja 2015. at 12:56 kaže:

  Tamo su naselja koja nemaju nakakavog sadržaja za građane osim Arene centar. Zgrade su jedna na drugoj. Ljudi gledaju jedni drugima u spavaće sobe. Govorim o Jaruščici.

 4. MARIJA on 20. srpnja 2015. at 05:52 kaže:

  Bilo bi jako lipo da uredite ovaj dio Zagreba jer je cijeli kvart okružen samo zgradama i shoping centrom i raznim prehrambenim dućanima…Šteta što nema nekog mosta koji bi spojio Arenu sa Jarunom…bar za nas bicikliste i pješake.

  Hvala!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *