Kozjak: Kvartovski park

Kozjak: Kvartovski park

Nalazi se u sjevernom dijelu Zagreba uz spojnicu Maksimira i Medveščaka te obuhvaća područje naselja Kozjak od Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Groblja Mirogoj do Bukovačke ceste. U bližem okruženju smješteni su: Gradsko kazalište Žar ptica, Dom zdravlja Kozjak, osnovna škola, dječji vrtić, Groblje Mirogoj i Klinički bolnički centar Zagreb. U obuhvatu je sekundarni autobusni terminal Kozjak s 2 linije. Gradski značaj ogleda se u važnosti stvaranja novih parkovnih površina i očuvanju prirodnih prostora sjevernih dijelova Zagreba, iza uličnih nizova zgrada, u preostalim neizgrađenim područjima neprimjerenim za novu gradnju. Nove parkovne površine mogu imati veći gradski značaj ukoliko se pješački povežu sa šumama obronaka Medvednice i park šumom Maksimir.

Predlaže se pješačko povezivanje i uređenje javnih gradskih površina za park između ulica Kozjak, Barutanski jarak i Rebar kako bi se oblikovao javni prostor za okupljanje, druženje i rekreaciju stanovnika okolnog područja. Stanovnici ističu vrijednost slobodnih zapuštenih ozelenjenih površina koje se mogu urediti u park Kozjak s raznovrsnim sadržajima.

kozjak

7 Komentari na “Kozjak: Kvartovski park

 1. Komentari iz predvorja Gradske uprave on 4. kolovoza 2015. at 12:49 kaže:

  Primjedba lokacija Kozjak – Barutanski jarak

  Nekad je ta lokacija bila EKONOMIJA gdje se uzgajalo voće i jagode. Sa školom smo obilazili tu ekonomiju gdje se snimio film “Svoga tela gospodar”, a tu se u toru nalazila i krava “Pisava”. 1962. godine izgrađen je dućan koji je danas “Konzum” sa premalim brojem parkirališnih mjesta. Nekada je od ulice Barutanski jarak prolazio dolinski put kroz tu parcelu do ulice Rebar, koji je prolazio između vrtića i doma zdravlja. Zato i sada predlažem da ulica “Kozjak” postane jednosmjerna jer je preveliki promet, a parkirani automobili sprečavaju normalan protok, a tu se nalazi i osnovna škola. Drugi pravac bio bi novootvorenu ulicu od ulice Rebar dolinom do ulice Barutanski jarak oko kućnog broja 76 to bi bila druga trasa jednosmjerne ceste te bi autobusna linija 202 Kvaternikov trg – Svetice preko Kozjaka bila bolje povezana sa gradom, a građani bi lakše dolazili do doma zdravlja, škole, škole i vrtića. Na raskršću ulice Barutanski jarak – Kozjak kod kućnog broja 103, autobusna linija 226 – tu je moguće napraviti autobusno ugibalište te nadstrešnicu za putnike s klupom. Kiosk Tiska premjestiti gdje bi blo autobusno stajalište (novo), a povećati kod dućana broj parkirališnih mjesta, uz novu poveznicu ulice Rebar – Barutanski jarak. Također se može izgraditi i biciklistička staza, a na tom kompleksu isto izgraditi, tj. predvidjeti, gdje će se osigurati sanjkalište za djecu, gdje bi se sva djeca iz okolnih ulica imala gdje sanjkati (mi smo se 1960. godine tu sanjkali i sanjkali – molim to predvidjeti). Također posaditi drvored Javora uz ulicu Barutanski jarak te u ulicu Rebar i novu poveznicu Rebar – Barutanski jarak postaviti veći broj klupa za odmor, tobogan za djecu, njihalice, klackalice, zvrk te neke prepone, predvidjeti i šetnicu za pse jer u okolici ima dosta kućnih ljubimaca (pasa).

 2. Komentari s javnih izlaganja - Maksimir 14.07.2015. on 16. srpnja 2015. at 12:42 kaže:

  Uz ulicu Barutanski jarak drvored do ulice Rebar – Remete. Autobus Kvatrić – Svetice.

 3. Komentari s javnih izlaganja - Maksimir 14.07.2015. on 16. srpnja 2015. at 12:35 kaže:

  Treba riješiti imovinsko pravne odnose, javna površina je u vlasništvu države -KBC Zagreb. Građani su uveliko zainteresirani da se trenutačno zapuštena površina kompletno uredi.

 4. Vedrana on 6. srpnja 2015. at 16:44 kaže:

  Slobodne “zapuštene” zelene površine oaza su koja je dom mnogim životinjama – ježevima, lasicama, lisicama, pticama pjevicama i pticama grabljivicama, a osim toga ta navodna zapuštenost jedan je od faktora u održavanja brijega gdje jest. Raskrče li se naveden površine, to će biti veća opasnost od pojave klizišta. Na cesti Kozjak jasno je vidljivo kako tlo puca.
  Na 15-20 minuta hoda od navedenih površina nalazi se sasvim lijepo uređen Maksimir, a 5 minuta na drugu stranu sportski su tereni te park za djecu i park za pse. Dakle, za ljude u kvartu ima uređenih površina. Bilo bi lijepo da dio zelenih površina u kvartu ostane “zapušten”, tj. prirodan kakav jest.

  • Ivancica on 7. srpnja 2015. at 11:07 kaže:

   Postovana,
   kada sam se prije vise od 20 godina doselila na kozjak navedena povrsina nije bila zapustena i na njoj su rasle vocke koje ovdje postoje vec decenijama. Moglo se normalno proci preko livade s Kozjaka na Pilarovu sto je sada nemoguce. Da na kozjaku postoji aktivno kliziste ono bi se vec davno aktiviralo. Ova pusta ambrozija i drac koji sada vec dolazi do zgrada na Kozjaku sigurno ne pomaze u zadrzavanju terena, a vjerujem da je projektant bilokakvo ispiranje tla uzeu u obzir pri kreiranju projekta. Projektanta se moze i osobno kontaktirati s bilokakvim idejama i sugestijama sto znam jer sam sama to vec ucinila. Lisice koje se skrivaju u sikari su veliki problem i za Kozjak i za Barutanski jarak. Po meni je bolja opcija da ih se na ovakav nacin potjera iz kvarta umjesto da se zovu sanitetske sluzbe koje onda postavljaju otrov sto je vec bio slucaj.

   • Vedrana on 24. kolovoza 2015. at 12:34 kaže:

    Te lisice, koje su navodno tako velik problem, rješavaju nas, između ostaloga, većeg problema zvanog štakori. Nitko više ne uzgaja kokoši u kvartu, koliko znam, pa da mu lisice budu problem. Drže se sebe i, kao što kažete, skrivaju se po šikari. Ne vidim ikakvu potrebu zvati sanitetske službe, osobito ne da postave otrov.

    A tko vjeruje projektu i napisima od prošle godine o šetnicama, biciklističkim stazama, igralištima, klizalištima, poligonima i vježbalištima za starije, sanjkalištima, prostorima za meditaciju i slično, i to još k tome “besplatnim”, taj živi u nekom drugom svijetu, a ne u realnosti Zagreba. Tko će to sve održavati i voditi i još sve pružiti svima besplatno? I KAMO će sve to ugurati? Tko god si je virnuo iza kuće zna da je teren iznimno strm, dakle nema igrališta ni klizališta bez uklanjanja dijela zemlje i ravnanja terena. Ako vam nije jasno da takve stvari vode do klizišta, prošećite malo do Črnomerca, osobito sad kad krenu kiše pa opet počne sezona klizišta. U naše projektante nemam pouzdanja jer se sve gradi ofrlje, provjereno na ovim novim zgradama na Kozjaku. A projekt svakako nije rađen imajući u vidu eventualno buduće uklanjanje raslinja i intervencije u zemljište ispod samih zgrada. Cesta Kozjak više nego vidljivo puca na više mjesta, a zgrade/kuće na rubu brijega sjedaju. Klizišta se u prirodi mogu aktivirati i sama od sebe, a kamoli tek ako krenu intervencije u zemljište ispod zgrada.

    A što se tiče putova koji su vodili kroz sadašnju šikaru na okolne bregove, bili su lijepo prohodni dok god su se koristili. Očito za njima više nema potrebe kad su obrasli.

    • davorin zupanič on 3. siječnja 2016. at 09:07 kaže:

     Sve je to krasno ali tada nije bilo kuća koje su sagrađene sa južne strane ulice Kozjak. Te su kuće sagrađene na poprilično strmoj padini i ,bojim se, da bi se “uređenjem” tj. micanjem drveća moglo otvoriti još jedno zagrebačko klizište.
     Grad nije samo naš već ga djelimo sa drugim stvorenjima. Tu žive mnoge vrste ptica. Ljudski rod ima veliku manu a to je želja za podčinjavanjem okoline bez obzira na cjenu. Prije bilo kakvog zahvata u prirodu a Kozjak to je, treba dobro razmisliti i napraviti studije od geoloških do ekoloških. Kad se jednom napravi šteta popravci će biti jako skupi. Naše potrebe i želje ne donose nužno boljitak.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *