Gornja Dubrava: Središte kvartovske kulture

gornja dubrava

Gornja Dubrava: Središte kvartovske kulture

Nalazi se na poveznici Gornje i Donje Dubrave u području sjeverno od Avenije Dubrava do Koledinečke ulice, a između tržnice i kulturnog centra. U bližem okruženju smješteni su: Narodno sveučilište Dubrava, gradska tržnica Dubrava, športska dvorana Dubrava, Dom zdravlja Zagreb – Istok, XII. Gimnazija, policijska postaja Dubrava i crkva sv. pape Ivana XXIII.  koja je u izgradnji. U obuhvatu su zadnje postaje 2 autobusne linije, a planirana je i izgradnja nove trase tramvajskog prometa prema Studentskom gradu. Gradski značaj ogleda se u važnosti uređenja društvenog središta stambenog područja Gornja Dubrava u kojoj se uočava nedostatak kvalitetno oblikovanih javnih gradskih površina, što doprinosi razvoju Zagreba u smjeru istoka.

Predlaže se povezivanje javnih površina uzduž i sjeverno od Aleje Dubrava od kulturnog centra do tržnice, uz uređenje i oblikovanje ulica, okupljališta, parkova i trgova. Stanovnici ističu potrebu za uređenjem trga Gornje Dubrave oko zgrade Kulturnog centra.

/Users/majasurjak/Desktop/daz/zagreb za mene/tekst/cetvrtak/fwzz

2 Komentari na “Gornja Dubrava: Središte kvartovske kulture

 1. Slavica Babić on 18. srpnja 2015. at 13:08 kaže:

  Jako me veseli da su pokrenuti ovakvi porojekti u našem lijepom gradu ali me također žalosti da se oko starog okretišta u Dubravi i parka ništa ne radi. Vrlo je žalosno da plaćamo kao svi građani Zagreba a imamo takav nered i zapuštenost da to nema nigdje. Romima je dopušteno da prodaju na okretištu, oni stalno bacaju smeće po parku i vrše nuždu. Njihova djeca uništavaju ono minumum od igrališta za djecu, ako se to može nazvati tako. Djelatnici čistoće i zrinjevca uopće ne vode brigu o parku, pokose na pola travu i tako ostave. Trgovci iz Končinske parkiraju gdje hoće pa je to kao na divljem zapadu.
  Takva situacija zaista žalosti nas građane koji uredno plaćamo. Lijepo da vi želite uljepšati kulturni centar ali dajte uvedite reda i uljepšajte i ovaj dio, pa nismo mi u đungli među divljacima.

 2. Denis Marohnic on 29. lipnja 2015. at 12:45 kaže:

  Kako zivim u Koledineckoj ulici i osobno sam zainteresiran za ovaj projekt. Slična inicijativa vrtila se među nama koji se bavimo kulturom i zivimo ovdje vec duže vrijeme. Naročitu podršku pružao nam je bivši ravnatelj NS Dubrava, Ivica Rubić. Falila nam je još šira stručna podrška koju, nadam se, upravo započinjete.
  Jedna od ideja koju smo prezentirali kroz izložbu plakata i zajedničku šetnju i bicikliranje, bila je da se napravi izletnička staza sa drvenim oznakama važnijih područja. Staza je kretala od Kulturnog centra i preko Miroševačkog groblja se penjala u etno selo Severi nad kojim je napravljena i konzervatorska zaštita. Dalje se dalje spuštala do umjetnog jezera i Grada mladih, gdje su ljudi mogli sjesti na bus ili pojesti nesto u restoranu ako su umorni ili nastaviti dalje nekadasnjom prugom uskotracne zeljeznice, nazad do zgrade prve postaje zeljeznice, koja se sada nalazi u sklopu novosagradjene crkve. Sve skupa je par stotina metara od zgrade KC gdje staza pocinje i zavrsava.
  Napravili smo i prvi tiskani “vodic po Dubravi” u kojem smo prezentirali neke kulturno-povijesne vrijednosti koje smo uocili, kao i kartu Gornje i Donje Dubrave.
  Bilo je jos podosta inicijativa i projekata koji su dali novu dimenziju kvartu. Na zalost, kao i uvijek, financije i nedovoljna podrska okoline su te koje su usporile kompletnu inicijativu. Dobra volja i dalje postoji i veselimo se mogucoj pomoci i suradnji koju vam mozemo pruziti.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *